A poliglottokról - avagy hogy tanulnak nyelvet ők?

2021.11.18

Folytatjuk a nyelvtanulási praktikák sorozatot, most azt szeretném megmutatni nektek, hogy mire esküsznek azok, akiket poliglottoknak hívunk.

Tudjátok, kik a poliglottok?

Viszonylag nehéz a meghatározása ennek a szociolingvisztikai fogalomnak, de általában azon embereket - vagy akár egy társadalmat - nevezzük így, akik több nyelven anyanyelvi vagy közel anyanyelvi szinten beszélnek, írnak, olvasnak.

És itt a több nyelvnél légyszi ne a kettőre gondoljatok, de még a háromra se!

Magyarországon több ilyen személy is van/volt, tudtátok például, hogy Polgár Zsuzsa sakkbajnokunk is poliglott? De talán ugyanilyen ismert Vámbéry Ármin, Kőrösi Csoma Sándor és Lomb Kató is, akinek a sok közül egy könyvét olvastam is.

Maradjunk most Lomb Katónál! Képzeljétek el, hogy én egy ideje egyáltalán nem nézek tv-t. Sorozatokat igen, de tv-műsorokat nem nagyon. Helyette - ahogy azt már sokszor írtam - rákaptam a YouTube-ra és a podcastokra. Szenzációs minőségi tartalmakat lehet találni a sok szenny között és hozzáteszem, nagyon sokat tanulok a diákjaimtól is, mert tudják, hogy YouTube-függő vagyok és sokszor kapok ajánlásokat. Ilyen például ez is , amit egy olyan tanítványom küldött, aki szenvedélyesen gyűjti és kedveli a retro dolgokat 17 évesen. Azzal az üzenettel kaptam, hogy "Tanárnő, nézze milyen érdekesen beszél ez a hölgy a nyelvtanulásról!" 

Lomb Kató beszélgetőpartnere Vitray Tamás, a felvétel 1974-ben készült, amikor én még gondolatban sem voltam. Mégis úgy érzem, hogy tartalmilag ma is aktuális. (Képzeljétek, kávéznak a műsorban!)

Kató beszéde, habitusa és kiállása rendkívül szimpatikus számomra, nyelvészeti (bár ő saját magát szigorúan nem tartotta nyelvésznek) hitvallása pedig még inkább. Tudom, hogy nem 2 perces instant videóról van szó, de ha szeretnétek TARTALMAT "fogyasztani", akkor nézzetek bele ebbe az interjúba!

Kis ízelítő:

  • angol, bolgár, dán, francia, héber, japán, kínai, latin, lengyel, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, ukrán - igen, jól olvastátok, ennyi nyelven beszélt Lomb Kató és élete végéig további nyelveket tanult, 
  • fizikából és kémiából doktorált, 
  • és őszintén vallotta, hogy a nyelvelsajátításnak ÉLMÉNYNEK kell lennie. 


Ne ijedjetek meg, az interjú magyarul van, viszont szenzációs angol felirattal megy - gyakorlásra is jó!