Mystischer Mittwoch

2021.03.31

Nem, ez nem a melléknévragozást bemutató kisfilm....bár, így jobban belegondolva lehet, egyszer azt is elmesélem egy videóban. Szóval, ez valami egészen más.

Történt ugyanis, hogy elgondolkodtam azon, milyen tartalmat tudnánk nektek adni. Ami 1.) érdekes és áldoztok rá az életetekből mondjuk 6-7 percet, 2.) valahogy kapcsolódik Németországhoz 3.) a német nyelv elsajátításához úgyszintén. Hát, így született meg a #mystischermittwoch ötlete. 

Amíg Berlinben éltünk, keresztül-kasul bejártuk az országot és igyekeztünk olyan helyszíneket is meglátogatni, amelyek nem a kommersz bőrnadrág-currywurst-sör fílinghez kapcsolódnak, és nem olyan ismertek. Így jutottunk el.....no, ezt most nem árulom el hova, a filmből kiderül. Hat és fél perc az ára :-) 

Ami azonban írásra is késztet, az az a tény, amilyen utat én magam bejártam a film készítése alatt. Tudom, én állandóan az utakkal és GPS-metaforákkal jövök, de hát ez van. Nyilván, ha megnézitek, akkor joggal merül fel bennetek, hogy OK, de hát ez amatőr. Az. Nem, nem egy tv-stábbal forgattam, nem is profi cuccal. A férjem pókerterítője volt a green screen és életemben először írtam forgatókönyvet, narrációt és még ilyen úri huncutságokat, miközben legalább Steven Spielbergnek képzeltem magam. Kutattam, emlékeztem, nézegettem a saját fotóinkat, amelyeket ott a helyszínen készítettem és tanultam. Tanultam filmet vágni, filmkészítő programot használni, képet szöveghez illeszteni, jó felkonfot írni....és napestig sorolhatnám. Tehát ne egy Pro7 dokufilmre készülj, hanem valami olyasmire, amiben az egész szívem-lelkem, emlékeim, tudásom benne van. 

Azt vallom, hogy egy új nyelvhez egy új kultúra is tartozik, ami addig számodra  - teljesen érthető módon - ismeretlen volt. És a gond az, hogy ezek egy 45 perces órába, amelyet megelőz egy kémia, vagy utána épp egy nyelvtandoga jön, nem férnek bele, vagy csak olyan minimális szinten esik szó róla, hogy az ember fejében csak és kizárólag a Dativ, Akkusativ, Adjektiv....meg ilyen szavak maradnak meg, mert ezt aztán rogyásig ismétli mindenki. 

Szóval hátha elraktározol valami olyasmit, amitől TE is több leszel. Ez lehet egy szó is, vagy egy történelmi tény, egy kulináris dolog, ami legközelebb eszedbe jut, ha bárhol átléped Németország határát. Jó utazást kívánok! 

/Mészáros Ági/