Tévhitek a nyelvtanulásban #1

2021.06.28

"Maga már öreg, nem fog tudni nyelvet tanulni, válasszon valami más képzést!"

Ez a mondat Edinának, egyik kedves tantványunknak szólt a főnökétől, amikor 30 évesen, GYES-ről visszatérve kiválaszthatta volna, hogy abban az évben milyen tanfolyamon/tréningen szeretne részt venni.

Edinának nagyjából 5 éve ment el úgy ezen a munkahelyén, hogy el is hitte mindezt és elkönyvelte, ennyi idősen kész, bezárult minden ajtó, roló lehúz és azzal kell beérni, ami van. 

Valóban igaz ez?

Nem, nem igaz. Óriási tévedés. 

Vannak olyan területek a nyelvelsajátításban, ahol a gyerekek erősebbek és jobbak? 

Igen, vannak. 

Mindenben nekik lejt a pálya? 

Nem, egyáltalán nincs így. 

A tévhit ott kezdődik, amikor azt mondjuk, hogy hát a gyerek feje egy szivacs és úgy belemegy minden, hogy észre sem veszik. Igen, de abba is gondoljatok bele, hogy felnőttként nektek milliónyi más dolgotok van, amire figyelni, koncentrálni kell, családotok van, munkahelyetek, ahol helyt kell állni. Tök jó világ lenne, ha mi is játékosan csinálnánk mindent. Viszont igenis vannak a nyelvelsajátításnak olyan aspektusai, amelyek felnőttként mennek könnyebben, tehát szinte teljesen egálban vagyunk és nem fekete-fehér a dolog. Nem szabad elkönyvelni magunkban, hogy x éves kor felett esélyünk sincs.Legyetek tudatosak a módszerekkel és ismerjétek meg, milyen tanulótípusba tartoztok! 

Abszolút benne van a pakliban, hogy nyelvtan-/könyvcentrikusabb órákat preferáltok, mert nektek ez ad biztonságot és magabiztosságot.Kurzust is így válasszatok! Egyáltalán nem biztos, hogy az élő, tantermi oktatás a legjobb számotokra. Nagyon jó online kurzusok is vannak. Az sem szentírás, hogy mindenkinek csoportos órákon kell ülnie. Vannak, akiket ez kifejezetten frusztrál.Kérdezzetek rá mindig, hogy van-e lehetőség ingyenes bemutatóórán részt venni! Nagyon fontos, hogy működik-e a kémia közted és a trénered/tanárod között és veszett fejsze nyele, hogy befizeted előre az egész összeget, majd a harmadik órán rájössz, hogy ez így nem OK. Ettől ő még lehet kiváló tanár nagyon jó módszerekkel, és veled is minden rendben van.....csak egyszerűen nem ő az igazi. Van ez így....Végül, nem, egyáltalán nem biztos, hogy mi vagyunk a Nagy Ő számodra. 

De ne add fel akkor sem a keresést, ha már felnőtt vagy! Dönts tudatosan ebben is! Ha kíváncsi vagy ránk...akkor jó helyen jársz ;-) Keress minket bátran egy ingyenes próbaóráért!