Tévhitek a nyelvtanulásban #2

2021.07.02

"𝙀́𝙣 𝙛𝙚𝙡 𝙫𝙖𝙜𝙮𝙤𝙠 𝙢𝙚𝙣𝙩𝙫𝙚 𝙞𝙙𝙚𝙜𝙚𝙣 𝙣𝙮𝙚𝙡𝙫𝙚𝙠𝙗𝙤̋𝙡."


A "nyelvvizsga-amnesztia" kapcsán mi is átfutottuk a különböző hírforrásokat, bár igazából ilyenkor inkább a kommentszekcióra koncentrálunk, mert az igazán érdekes dolgok ott vannak. Mint például a képen látható mondat. Összeszámolva és statisztikát készítve ezt írták le a legtöbben a hír alá, mármint, hogy emiatt jogos a felmentés. 

Hát, akkor most hadd zavarjunk meg kicsit mindenkit, aki szereti ezt felhozni "mentségnek": ez nem fekete-fehér, hogy van, aki születésekor kapott "nyelvérzékből" egy jó adaggal és vannak azok, akik bizony rossz sorba álltak be, és ebből nincs a tarsolyukban. 

Maga a nyelvérzék meghatározása sem egyszerű, több évtizede kutatják. Ami biztos, hogy sok-sok összetevője van és igenis fejleszthető. Nem, ez sem olyan, hogy gyermekkorban leáll egyszercsak és kalap-kabát, onnantól vége mindennek. Sajnos sok pedagógus is kéztördelve szokott ilyen "tényeket" közölni az aggódó, laikus szülőkkel, miszerint Zolikának nincs nyelvérzéke, felesleges is foglalkozni vele, ennél többet nem lehet kihozni belőle. (Bárcsak ne lenne ez saját füllel hallott mondat!)

A nyelvelsajátításhoz ezernyi külső és belső tényező szükséges, és természetesen van ezeknek nyelvi részük is, de hol van akkor még a motiváció (!!!!), a nyitottság más kultúrák, új nyelvek megismerésére, a bátorság, a pozitív hozzáállás. 

Próbáljatok ki minél több nyelvelsajátítást segítő applikációt (fogtok találni jobbakat-rosszabbakat, de TI döntsétek el, hogy nektek ezek segítenek-e), keresgéljetek a YouTube-on, ha a nyelvtankönyv átolvasása ad sikerélményt, akkor azt használjátok, ha rajzolgatni szeretnétek szókártyákra, mert emiatt jegyeztek meg egy-egy kifejezést, akkor tegyétek ezt!

De légyszi, soha többet ne dőljetek be annak (a tanárnak sem), hogy NINCS NYELVÉRZÉKETEK! Döntsetek és válasszatok tudatosan